“Tel uw zegeningen één voor één”

Blog van Esther Tettero, programmacoördinator Ontmoetingscentrum Naaldwijk

Esther Tettero werkt sinds anderhalf jaar als programmacoördinator in Ontmoetingscentrum Naaldwijk. Het centrum richt zich op mensen die vergeetachtig zijn, moeite hebben met de dingen van alledag of het begrijpen van anderen. Ook personen met lichamelijk beperkingen of voor wie het gemis van contacten een probleem is, kunnen terecht bij het ontmoetingscentrum. Esther en haar collega’s horen dagelijks mooie en ontroerende verhalen en herinneringen. In een serie blog delen zij deze mooie momenten, groot en klein, met jullie.

Sjaak heeft dementie en is een vaste bezoeker bij het Ontmoetingscentrum. Hij leeft echter in de veronderstelling dat hij bij het ontmoetingscentrum een prik komt halen. Sjaak krijgt wel met enige regelmaat een injectie maar deze wordt in het ziekenhuis toegediend. We vertellen Sjaak iedere keer dat wij niet het ziekenhuis zijn en dat wij hem de injectie niet kunnen geven. Voor ons is het wel eens vervelend dat wij dit steeds moeten herhalen maar ook Sjaak zelf had er overduidelijk last van. We merkten dat hij gefrustreerd raakte omdat zijn vraag naar de injectie maar niet werd beantwoord.  

Op een dag nam ik Sjaak even mee naar mijn kantoor zodat we rustig konden zitten en ik goed kon luisteren naar de vraag. Misschien kon ik iets bedenken om Sjaak gerust te stellen. Ineens bedacht ik me dat ik de app ‘dementie en herinneringen’ had gedownload op mijn telefoon. Ik zocht hem op en ging naar de muziekfragmenten, waar ook psalmen en hymnes staan. Ik probeerde de psalm “Tel uw zegeningen één voor één”. Voor ik het wist was Sjaak aan het meezingen en was hij zijn vraag over de injectie vergeten. Doordat de tekst in beeld komt, kon ik meezingen. Sjaak had er plezier in en raakte helemaal ontspannen, wat een prachtig, ontroerend moment!

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.

x

Uw mening over onze website

Wil jij ons helpen om onze website nog beter te maken?


Ik doe mee

Deze pop-up sluit in 5

x

Help ons om onze website nog beter te maken in 3 stappen

Geef uw mening

1 van 3

Heeft u de informatie gevonden die u zocht?

Zo nee, welke informatie zoekt u?