“We werken samen met bewoners, familie en de zorg”

Esin Soylu en Janneke de Jong, verpleegkundigen

Het aantal ouderen dat langer thuis wil blijven wonen stijgt. Met goed georganiseerde thuiszorg en de inzet van de wijkverpleegkundige en bijvoorbeeld casemanager of aanvullende specialistische zorg is dat ook heel goed mogelijk. Echter hierdoor zien we ook dat de zorgvraag in de verpleeghuizen verandert. Verpleeghuizen krijgen steeds meer cliënten met complexere zorgvragen. Hiervoor zijn goed opgeleide verpleegkundigen nodig die als een spin in het web deze zorg organiseren. Pieter van Foreest speelt in op deze ontwikkelingen en gaat op zoek naar nieuwe, enthousiaste collega's om het team met o.a. HBO-verpleegkundigen, waaronder Esin en Julia, te versterken.

Projectleider Janneke de Jong (33) is begonnen als HBO-verpleegkundige in het ziekenhuis. "Ik heb de overstap naar de ouderenzorg destijds gemaakt omdat ik toch een bepaalde mate van verdieping miste. Achteraf is dit een hele goede keuze geweest want in de ouderenzorg komen alle competenties uit de opleiding tot zijn recht. Veel studenten en HBO-verpleegkundigen hebben een verkeerd beeld van het werken in de ouderenzorg. Men denkt dat het werk saai is en alleen bestaat uit basiszorg. Het is niet 'sexy’, ik kan uit eigen ervaring vertellen dat de realiteit heel anders is. Het is hartstikke interessant om als HBO-V'er in de ouderenzorg te werken. Er wordt veel van je gevraagd en je moet goed samen kunnen werken met o.a. je collega's, mantelzorgers, vrijwilligers en andere zorgverleners. Je moet flexibel zijn ingesteld om op het sociale en medische vlak verantwoorde keuzes te kunnen maken in vaak zeer complexe situaties.

Ook wordt er van je verwacht dat je meedenkt over de kwaliteitsverbetering en het beleid. Wie denkt dat je een lade open kan trekken met standaard oplossingen heeft het mis. leder vraagstuk vraagt om een persoonsgerichte benadering. Eigenlijk kun je stellen dat een functie als HBO-verpleegkundige in de ouderenzorg een mix is van zorgverlener en zorgmanager", aldus Janneke, die constateert dat de zwaarte van het beroep van HBO-verpleegkundige toeneemt. "Ik voel me als regisseur in de zorg helemaal op mijn plek en kan ook echt van meerwaarde zijn voor mijn collega's. We hebben als groep autonomie daar waar het gaat om te bepalen wat nodig is voor de situatie ter plekke. En dat is overal anders. Het vraagt dus veel inlevingsvermogen om tot de meest geschikte oplossingen te komen.

“We doen ons werk altijd met hoofd en hart", aldus Julia Verkade (26). "Door je te verdiepen in achterliggende oorzaken en tijd te investeren in de familie, krijg je een goed inzicht wat voor hulp nodig is. We werken samen in een driehoek; bewoners, familie en de zorg. Zo hebben we onlangs de verhuizing van een behoorlijk aantal nieuwe bewoners naar de nieuwbouw etages van Sormevanck in 's-Gravenzande afgerond waar samenspel en het begeleiden van de bewoners en familie essentieel was. Deze inzet werd breed gewaardeerd", aldus Janneke.

Veel voldoening
Ook Esin Soylu (27) heeft destijds voor de ouderenzorg gekozen. "Alle facetten van mijn opleiding als HBO-verpleegkundige komen hier wel tot uiting. Mijn hersenen opnieuw getriggerd werden en er ging een nieuwe wereld voor mij open. Zoveel aantrekkelijke kanten om inhoud te geven aan mijn functie met daarbij de mogelijkheden om met extra opleidingen mijn kennis uit te breiden en te verbreden". "Maar, ik geef toe, het is geen gemakkelijke baan. Je moet wel tegen een stootje kunnen en staan voor wie je bent en wat je zegt. Als je bijvoorbeeld een nieuw, zelf bedacht projectvoorstel wilt oppakken, moeten onderbouwing, enthousiasme en gedrevenheid er vanaf stralen. Als jouw voorstel door andere zorgmanagers wordt aangenomen geeft dit zoveel voldoening", aldus Esin. "Ik krijg zoveel energie van deze baan dat ik nog veel meer wil bijleren".

Op zoek naar mensen met passie
"Bij Pieter van Foreest willen we de kwaliteit continue waarborgen en daar waar mogelijk nog verbeteren", aldus Andrea jaszmann, directeur wonen, zorg en behandeling bij Pieter van Foreest. "Daarvoor zijn meer HBO-verpleegkundigen nodig. Juist omdat de zorgvraag steeds complexer wordt in de ouderenzorg. Zij zijn degenen die met een geheel eigen aanpak het netwerk rond de bewoner organiseren. Zowel op medisch als sociaal gebied. Zij zijn degenen die met hun hart en hoofd de beste oplossingen creëren om stabiliteit te bereiken. Zij zijn degenen die als coach in het team hun collega's helpen bij het oplossen van de complexere zorgvragen. Een ander niet onbelangrijk verschil is dat je als (HBO-)verpleegkundige in de ouderenzorg investeert in en werkt aan duurzamere relaties.

Wij zoeken mensen met passie! We hebben vacatures voor HBO-verpleegkundigen, MBO-verpleegkundigen, verzorgenden en gastvrouwen. Ook in de thuiszorg zijn diverse vacatures.

Iets voor jou? Kijk op www.werkenbijpieter.nl

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.