“Het is heel mooi om te zien, maar tegelijkertijd krijg ik een onderbuikgevoel”

Blog van Carola Claassens en Whitney Hoogenraad, specialistisch team

Carola en Whitney werken beiden als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Sommige cliënten hebben weken of zelfs maanden opgenomen gelegen in het ziekenhuis voor hun behandeling of moesten meerdere keren heen en weer reizen. Naast veel tijd vraagt dat ook veel energie van de cliënten. Hoe fijn is het dan dat steeds meer behandelingen gewoon aan huis uitgevoerd kunnen worden?. We spreken een tijd af, de cliënt kan thuis blijven en na de behandeling kan men weer gaan en staan waar die wil. Rozengeur en maneschijn, zo klonk het voor deze cliënt in de oren. Totaal onwetend over wat haar allemaal te wachten stond.

De cliënt krijgt twee keer per dag een infuusbehandeling thuis van anderhalf uur. Dat is behoorlijk intensief. Door haar ziekte is ze conditioneel verzwakt en veel dingen die voorheen geen probleem waren, worden nu wel een probleem. De cliënt is niet de enige zieke in huis. Haar thuiswonende dochter is ook ziek en onder behandeling, maar ondanks dat helpt ze haar moeder waar ze kan. Ze ondersteunt haar bij douchen, verplaatsen, koken en gaat mee naar alle afspraken in het ziekenhuis. Samen zorgen ze voor elkaar. Het is heel mooi om te zien, maar tegelijkertijd krijg ik een onderbuikgevoel dat de ‘zieke’ dochter mogelijk overbelast raakt en de verhouding moeder/dochter verstoord dreigt te worden omdat ze constant bezig is met zorgen. Op dit adres is misschien meer hulp nodig dan alleen een infuusbehandeling.

Ik lees in het dossier dat als mevrouw had geweten wat ze nu weet, de behandeling misschien niet was gestart. Ergens begrijp ik dit ook wel. De artsen kunnen niet vertellen of de behandeling het gewenste resultaat zal geven. Al met al hebben ze een onzekere lange periode voor de boeg.

Als ik bij de dames thuis ben besluit ik het gesprek aan te gaan. Ik spreek mijn onderbuik gevoel uit en vraag of zij dit ook zo beleven en of extra hulp of zorg gewaardeerd wordt? Gelukkig, ze staan ervoor open en zijn juist heel blij en dankbaar dat we met ze meedenken en verder kijken dan alleen de behandeling. Gelukkig heeft mijn gevoel me niet in de steek gelaten!

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.

x

Uw mening over onze website

Wil jij ons helpen om onze website nog beter te maken?


Ik doe mee

Deze pop-up sluit in 5

x

Help ons om onze website nog beter te maken in 3 stappen

Geef uw mening

1 van 3

Heeft u de informatie gevonden die u zocht?

Zo nee, welke informatie zoekt u?