“Dat zowel meneer als zijn vrouw dit graag willen, gaf de doorslag”

Blog van Carola Claassens en Whitney Hoogenraad, specialistisch team

Carola en Whitney werken beiden als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Het is een zaterdagnacht. Nadat mijn collega van de avond naar huis is, gaat de telefoon. Het gaat over een cliënt in een van onze locaties, waar mijn collega’s van zowel de dag- als de nachtdienst langs zijn geweest. De collega’s op locatie maken zich zorgen over deze cliënt. In de avond is meneer gezien door een arts maar de collega’s vertrouwen de situatie toch niet. Ik ga erheen om de situatie opnieuw te beoordelen.

Bij aankomst is de echtgenote van de cliënt aanwezig. Zij vertelt mij wat er is afgesproken die avond, maar wil toch dat haar man direct naar het ziekenhuis wordt gebracht. Meneer gaat lichamelijk hard achteruit en mevrouw wil haar man absoluut niet kwijt. Het is inmiddels 00.30 uur. Ik besluit om opnieuw contact op te nemen met de dienstdoende arts. Een lastige situatie, omdat we cliënten liever niet midden in de nacht naar het ziekenhuis willen sturen. We kunnen op locatie veel betekenen om de zorg te bieden die nodig is en de wachttijden op de eerste hulp zijn zeker ’s nachts vaak lang. Ook de dienstdoende arts heeft zijn twijfels erover.

Na enkele telefoontjes besluiten we toch om meneer richting ziekenhuis te sturen. Dat zowel meneer als zijn vrouw dit graag willen, gaf de doorslag. Alles wordt gereed gemaakt voor vertrek. Beiden weten dat het een lange nacht kan worden maar meneer wil de hulp in het ziekenhuis krijgen. Hoe laat of wanneer het ook is, de keuze van de familie is in veel gevallen doorslaggevend. Communicatie is hierbij een belangrijk toverwoord.

Uiteindelijk is meneer een aantal dagen in het ziekenhuis gebleven. Hij en zijn echtgenote zijn nog altijd dankbaar dat ze dat die bewuste nacht naar het ziekenhuis zijn gegaan. Momenteel gaat het erg goed met meneer. Denk altijd aan de cliënten en diens familie. Welke dag of welke tijd het ook is.

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.