Ieder jaar wordt op 11 april wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Deze datum is de geboortedatum is van de Engelse arts James Parkinson. Zijn boek 'An Essay of the Shaking Palsy' zorgde ervoor dat Parkinson internationaal erkend werd als ziekte. Hij ontdekte en beschreef hoe een niet-waarneembaar begin van een ziekte zich ontwikkelt tot een ernstige chronisch-progressieve ziekte.
Samen stilstaan bij Wereld Parkinson Dag
De ziekte van Parkinson is op dit moment de snelst groeiende neurologische aandoening die meestal begint tussen het 50e en 60e levensjaar. Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af die het 'boodschapperstofje' dopamine aanmaken; zeg maar het stofje dat denken omzet in doen. De hersenen maken het stofje dopamine niet meer voldoende aan met als gevolg traagheid, bewegingsarmoede, stijfheid en beven. Het kan ook problemen geven bij praten en de zelfredzaamheid. De klachten nemen langzaam toe. Na Alzheimer is Parkinson ook de meest degeneratieve hersenaandoening die er is. De ernst en impact daarvan dringt steeds meer door en vraagt om aandacht en actie. Het is goed daar op Wereld Parkinson Dag bij stil te staan.
Leven met Parkinson
De ziekte heeft zowel op degene met Parkinson als bij de mensen in de directe omgeving veel invloed. Als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeelden zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten. Omdat de ziekte nog niet te genezen is, richt de behandeling zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Essentieel in de behandeling is een combinatie van medicijnen, voldoende beweging en gezonde voeding. Bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson echt een must om aanwezige vaardigheden te behouden of zelfs te verbeteren. Een fysiotherapeut helpt bij het trainen van de juiste spieren. De ergotherapeut kan helpen door activiteiten op een andere manier aan te pakken, anders in te delen en gebruik te maken van hulpmiddelen.
Behandelteam Parkinson
Pieters Behandel Praktijk heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen met de ziekte van Parkinson, die zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Het behandelteam bestaat onder andere uit een fysiotherapeut, een ergotherapeut, logopedist en diëtist. Het team is multidisciplinair en hebben eveneens een goede samenwerking met de Parkinson verpleegkundigen in het ziekenhuis.
Wilt u weten wat Pieters Behandel Praktijk voor u kan betekenen of wilt u zich aanmelden? Neem contact op met Pieters Behandel Praktijk:
Telefoon: 0174 – 744 700 (regio Westland en Midden-Delfland)
015 – 515 55 00 (regio Delft en Pijnacker-Nootdorp)
E-mail: behandelpraktijk@pietervanforeest.nl