Snel plek in het ontmoetingscentrum

Geplaatst op: 18 Maart 2024

Delftse ouderen kunnen sinds kort zonder Wmo-indicatie terecht bij de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest. “Voor mijn vrouw kwam zo snel een plek beschikbaar op de locatie Mozartlaan”, vertelt mantelzorger Bart Remmerswaal. Zijn vrouw gaat nu twee dagen in de week naar een huiskamergroep voor mensen met dementie, waar ze anderen ontmoet en aan activiteiten kan meedoen. En meneer Remmerswaal zelf houdt de zorg voor zijn vrouw zo beter vol. 

Proef
In 2023 startte zorgorganisatie Pieter van Foreest met een proef, samen met de gemeenten Delft, Westland, Rijswijk en Midden-Delfland. Het doel? De toegang tot ontmoetingscentra voor nieuwe cliënten makkelijker maken. “Ouderen kunnen zich sindsdien, zonder tussenkomst van de gemeente, aanmelden bij een van onze ontmoetingscentra,” zegt Monica Plooy, programmacoördinator van Ontmoetingscentrum Mozartlaan. “Een Wmo-indicatie is dus niet meer nodig.”

Rechtstreeks schakelen
Monica: “De (programma)coördinatoren van onze ontmoetingscentra schakelen nu rechtstreeks met de cliënt, zijn of haar mantelzorger en verwijzer. En we overleggen met hen op welke manier we als centrum passende ondersteuning kunnen bieden. Dit bespaart veel papierwerk en geregel. En dat maakt onze ontmoetingscentra sneller en makkelijker toegankelijk voor ouderen. Daarom hebben we de proef onlangs omgezet in een standaard werkwijze."

Thuis blijven wonen
Meneer Remmerswaal (83) is er blij mee. “Toen mijn vrouw (75) en ik besloten dat zij enkele dagen per week naar het ontmoetingscentrum zou gaan, hoorde ik de term ‘Wmo’ voorbijkomen. Toen dacht ik nog: het gaat maanden duren voordat er plek is. Maar wat een aangename verrassing was het dat er al binnen een paar weken een plek beschikbaar was voor mijn vrouw. Ze gaat er nu twee dagen in de week naar toe. Hier kan ze anderen ontmoeten en aan activiteiten meedoen. En het maakt voor mij het mantelzorgen minder zwaar en zo kan zij thuis blijven wonen.”

Alzheimer
Bart Remmerswaal merkte vier jaar geleden dat zijn vrouw steeds meer dingen ging vergeten. “We gingen naar de huisarts die ons eerst doorverwees naar het Odense huis, een inloop- en ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie”, vertelt hij. “Zo’n twee jaar later vonden we een plek voor twee dagen per week bij Pieter van Foreest. En  
driekwart jaar geleden stelde de geriater van het Reinier de Graaf ziekenhuis de diagnose Alzheimer.”

Gedragsveranderingen
Intussen doet meneer Remmerswaal thuis alles nog zelf. Hij somt op: “Boodschappen, de was, stofzuigen. Koken doet mijn vrouw vaak nog. Maar ik houd altijd een oogje in het zeil en neem het over als het haar teveel wordt. We redden het goed samen zonder huishoudelijke hulp. Toch merk ik ook dat het niet niks is als je partner Alzheimer krijgt. Het vraagt wel wat je. Vooral de gedragsveranderingen, daar moet je mee leren omgaan. Ik heb wel een paar informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers bezocht. Maar het meeste moet je als mantelzorger toch gewoon in de praktijk uitvinden.”

Ontspanning
De twee dagen dat zijn vrouw naar het ontmoetingscentrum gaat, doet hij het huishoudelijke werk. “Daarnaast ga ik vaak lekker even wandelen, en zoek ik de ontspanning. Dan ben ik weer helemaal opgeladen als ik haar het eind van de middag ophaal.”

Dagvoorziening op maat
Een ontmoetingscentrum is een dagvoorziening op maat, voor oudere en jongere mensen met geheugenproblemen en/of verminderde regie. Naast de locatie op de Mozartlaan geldt de genoemde nieuwe werkwijze ook voor Ontmoetingscentrum Vermeertoren, Ontmoetingscentrum Dock van Delft, Dagverzorging Plus Die Buytenweye, Ontmoetingscentrum Beukenlaan en Zorgboerderij BuitenGewoon. Cliënten die al meedoen kunnen hun dagdelen ook aanpassen zonder tussenkomst van de gemeente, tot maximaal drie dagen per week.

Bron: Gemeente Delft
Foto: Alyssa van Heyst. (De dames op de foto komen niet in het verhaal voor).