Feestelijke presentatie boek De Reis van De Bieslandhof

Geplaatst op: 24 Mei 2019

Donderdag 23 mei is in De Bieslandhof een bijzonder boek gepresenteerd. ‘De reis van De Bieslandhof’ vertelt het verhaal van bewoners, mantelzorgers en medewerkers van de locatie. Het boek illustreert de 40 meter lange schildersrol en de verhalen die bij elk kunstwerk horen. Een bijzonder mooi project waarbij de schildersrol in ruim 2,5 jaar een reis heeft gemaakt door De Bieslandhof. Op de schildersrol, en nu dus ook in het boek, is het veranderproces binnen de zorglocatie op artistieke wijze in beeld gebracht. 

De reis
Locatiemanager Lydi Brouwer: ‘We hebben de afgelopen jaren letterlijk een reis gemaakt. Een mooi pad gevolgd, wat heeft gezorgd voor goede ontwikkelingen binnen de afdelingen. Dit proces wilden we graag vastleggen. Maar hoe doe je zoiets? Zo is het idee van de schildersrol ontstaan. Een manier om de ervaring van elk individu als één verhaal te vangen. Het is een mooie manier om persoonsgericht te kunnen werken. Kunst daagt uit om gevoelens te uiten die in een gesprek moeilijk te verwoorden zijn maar zorgen er wel voor dat we goed in kaart kunnen brengen wat elk individu nodig heeft.’

Veel interactie
Het schilderdoek is gevestigd op twee rollen die gedraaid kunnen worden waardoor - na 2,5 jaar - een doek van ruim 40 meter is gevuld met de prachtigste kunstwerken. Het leuke van de schilderrol is dat het ook voor veel interactie zorgt. Door met elkaar te schilderen komt er naar boven wat voor diegene belangrijk is. Wat heeft diegene nodig om fijn te wonen of te werken?

Feestelijke presentatie
Het project is zo mooi en waardevol dat de schilderijen – met de bijbehorende verhalen - zijn gebundeld in een boek. Donderdag 23 mei vond onder grote belangstelling de presentatie van het boek ‘De Reis van De Bieslandhof’ plaats. Na een welkomstwoord van locatiemanager Lydi Brouwer, een inspirerende presentatie over kunst van begeleider welzijn Ilona Senghore, overhandigde directeur Andrea Jaszmann het eerste exemplaar aan bewoonster én schilder Petra Nooijen. Het was een feestelijke middag waar iedereen zijn bewondering en enthousiasme uitsprak over het schildersdoek en het prachtige boek.

Enthousiast geworden?
Het boek is te koop bij de receptie van De Bieslandhof. De opbrengsten komen ten goede aan de bewoners.

Podcast RAZO Delft
Tijdens deze presentatie was ook RAZO Delft aanwezig. Beluister de podcast door hier te klikken.