Interview Cees van Eijk, vrijwilliger Fietsen Alle Jaren

Geplaatst op: 9 April 2024

‘Joh breng zo'n fiets maar eens mee, dan kijken wij hem wel na!'

Vandaag gaan we in gesprek met Cees van Eijk, een enthousiaste vrijwilliger die al in 1985 met vrijwilligerswerk begon en sindsdien verschillende rollen heeft vervuld, variërend van voorzitter van een badmintonvereniging tot voetbaltrainer en bestuurslid van de plaatselijke voetbalvereniging Schipluiden. Cees: “Het vrijwilligersbloed, dat ik van thuis heb meegekregen, zit in mij! Mijn vrouw is thuiszorgmedewerker bij Pieter van Foreest en een deel van mijn familie werkt in de zorg. Als zodanig ben ik dus zéér betrokken bij de medemens in het algemeen - en verenigingswerk in het bijzonder.”

Het klikte tussen ons en de organisatie
Na zijn pensionering wist Cees nog niet precies wat zijn volgende stap zou zijn. Echter, na een inspirerend verhaal in de krant over Fietsen Alle Jaren eind 2022, besloot hij om contact op te nemen met de organisatie. Na een gesprek met 'opperhoofd' Guus Mentink, kreeg Cees de kans om een proefrit te maken op een Riksja. “Het klikte tussen ons en de organisatie en ik mocht/moest een keer proef komen rijden op de Riksja. Een leuke ervaring. Ik had met mijn lieve moeder in het verleden al eens eerder op een rolstoelfiets gereden, en ook dit ritje met de Riksja ging mij goed af.”

“Daarna werd het even aftasten voor mij - op welke dagen/tijden ga ik dit nu doen? Aangezien ik in het pittoreske dorp Schipluiden woon en mijn vrouw veel bij alleenstaande mensen thuis komt, had ik mijn vizier gezet op het fietsen met de Riksja in en rond het mooie Midden Delfland met de mensen die thuis achter de spreekwoordelijke geraniums zaten.” Maar het bleek dat de agenda van Cees al snel aardig vol begon te zitten en van het fietsen kwam uiteindelijk helaas maar weinig.

Hoge kosten voor het onderhoud
Toen Cees ontdekte dat Fietsen Alle Jaren te kampen had met hoge kosten voor het onderhoud van de fietsen, besloot hij daarop actie te ondernemen. “Het spaarzaam gedoneerde geld wat Fietsen Alle Jaren in kas had, werd aangesproken door dure rijwielherstellers. Toen ik dit in een onderonsje met mijn mede vrijwilligers op de voetbalclub besprak, kwam al meteen de aanbieding van een aantal: ‘Joh, breng zo'n fiets maar eens mee, dan kijken wij hem wel na!'”

Een groot deel van de clubvrijwilligers is al ervaren met dergelijk onderhoud, omdat zij ook begaan zijn met het onderhoud van L'Accolade Oléron een vakantiepark voor rolstoel gebonden cliënten alwaar zij gedurende twee weken per jaar onderhoudswerk verrichten aan het park en de gebouwen. “Ook daar zit dus het vrijwilligersbloed om elkaar te helpen met een hoop humor en gezelligheid! Het eerste exemplaar werd hardgrondig uit elkaar gehaald door een gepensioneerd auto- en een fietshersteller die meteen een aantal hiaten tegenkwam die op achterstallig onderhoud wezen.”

Veiligheidsbeugels
Na deze eerste Riksja, werden er nog twee fietsen opgeknapt. “Ook hierbij gebeurde dezelfde volgorde van uit elkaar halen, repareren, weer in elkaar zetten en proefrijden!” In zijn zoektocht naar onderdelen voor de fietsen kwam Cees erachter, dat er op de fietsen als extra accessoire een veiligheidsbeugel geleverd kon worden. “Dat kunnen we tegen een zacht prijsje toch ook realiseren,” spraken de beide monteurs! Binnen 48 uur prijkte er een drietal veiligheidsbeugels in de schuur om later te worden afgemonteerd zodat de cliënten/passagiers zich prettiger kunnen vasthouden in de Riksja's.

Weer vertrouwen in de rood-zwarte karretjes
“Ik ben dan erg trots dat de mannen, zo'n stuk of zes, mij en Fietsen Alle Jaren hebben kunnen helpen met hun expertise en inzet. Het fietsseizoen is nog maar net begonnen, maar de eerste positieve reacties over het onderhoud bleven niet uit. Heel fijn om te horen dat de 'piloten' weer vertrouwen hebben in de rood-zwarte karretjes.”

En bij deze ene keer blijft het niet, want na een voorzichtig verzoek vanuit de leiding van Fietsen Alle Jaren bleken de monteurs bereid om, wanneer nodig, het nodige onderhoud te verrichten in de komende 'fietsvrije' winters. En hoe ziet Cees zijn rol er daarin uit? “Ik heb mezelf beloofd komend seizoen meer tijd 'op' de fiets te gaan besteden, dan aan het onderhoud. Daarnaast zal ik me bezighouden met eventuele aanschaf ter vervanging van de huidige Riksja's, waarvoor inmiddels een actie op touw is gezet vanuit Ontmoetingscentrum Dock van Delft!"

Fietsen Alle Jaren
Veel mensen genieten van fietsen in de buitenlucht, wat vaak leidt tot gesprekken en het ophalen van herinneringen. Ook voor mensen met dementie is het heerlijk om buiten te zijn en herinneringen op te halen tijdens een fietstocht. Daarom zijn de ontmoetingscentra in Delft van Pieter van Foreest gestart met het project 'Fietsen alle jaren'. Dit project biedt kwetsbare of niet meer mobiele mensen de kans om samen met vrijwilligers een fietstocht te maken in een Riksja. Wil je ook riksjapiloot worden in Delft en omgeving of meer weten over dit initiatief/project? Kijk dan op www.fietsenallejaren.nl.