Week van de Eenzaamheid, wat kunt u doen?

Geplaatst op: 29 September 2022

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking voelt zich wel eens eenzaam. Het wordt vaak beleefd als iets waar mensen zich voor schamen. Het is echter niks om u voor te schamen, eenzaamheid kan iedereen overkomen en het is niet gek om u eenzaam te voelen. Durf uzelf er over uit te spreken.  
 
Bent u of kent u iemand waarvan u vermoed dat hij of zij eenzaam is? 
Wilt u iets doen tegen eenzaamheid zijn dit een aantal dingen die u zouden kunnen helpen. Er zijn natuurlijk talloze manieren om eenzaamheid tegen te gaan, dit zijn een paar tips.  

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.  
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. Heeft u het idee dat een ander eenzaam is? Ga dan ook vooral het gesprek met diegene aan of bied aan om samen iets te ondernemen. Dit kan van onschatbare waarde voor een ander zijn. 
  • In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. Op Eenzaam.nl vindt u een overzicht van sociale activiteiten.  
  • Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.  
  • U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligersactiviteiten zijn niet alleen goed voor anderen, maar ook voor uzelf. U kunt u aanmelden voor vrijwilligs werk door hier te klikken.   

Telefonische hulplijnen  
U kunt een telefonische hulplijn bellen of chatten als u zich eenzaam voelt. Hiervoor zijn de volgende hulplijnen beschikbaar:  

De Luisterlijn  
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.  

Zilverlijn (Nationaal Ouderenfonds)  
De Zilverlijn is een service voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers van het Ouderenfonds. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325 (gratis).