Geslaagd werkbezoek aan ontmoetingscentrum Zorgtuinderij vanuit Japan

Geplaatst op: 8 September 2023

Donderdag 7 september heeft er een werkbezoek plaatsgevonden door mensen uit Japan. Zij hebben een bezoek gebracht aan Ontmoetingscentrum Zorgtuinderij in Wateringen.

Een van hen is een professor die in Japan bezig is met het ontwikkelen van goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Zijn echtgenote is werkzaam in een verpleeghuis. Het was een heel leuk bezoek. Cliënten vonden het gezellig en interessant dat mensen van zo ver weg geïnteresseerd zijn in de ontmoetingscentra hier in Nederland. 

Tijdens de rondleiding waren de Japanse gasten erg onder de indruk van de bedrijvigheid in de tuinderij; vele cliënten waren bezig met het onderhoud van de tuin vol groenten, fruit en bloemen en anderen met het bereiden van de maaltijd met groenten uit de tuin. 

Het werkbezoek vond plaats omdat ze gehoord en gelezen hebben over het wetenschappelijk bewezen concept waarmee de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest werken; het Amsterdams Model. Ze proberen dit ook in Japan op te zetten voor mensen met dementie, maar wilde graag zien en horen hoe dat in de praktijk gaat. Ze waren geïnteresseerd in hoe we het voor elkaar krijgen een programma (per cliënt en mantelzorger) op maat te maken, maar ook in de manier waarop deze programma's ertoe leiden dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. 

Tijdens het bezoek constateerden ze dat het Amsterdams model (voor beginnende dementie) binnen de Ontmoetingscentra van Pieter van Foreest al verder ontwikkeld is tot het Delftse model (alle vormen en stadia van dementie) en dat de centra heel toekomstgericht aan het werk zijn. Ze hebben daarom besloten terug te komen voor een langer bezoek om nog meer te kunnen leren. Zo ook over specifieke doelgroepen binnen de Ontmoetingscentra; waaronder jonge mensen met dementie. Andersom hebben de ontmoetingscentra aangegeven ook graag te leren van de kennis die zij opdoen in het opzetten van programma's voor mensen met dementie.

Al met al was het bezoek echt een succes, en welke zeker wordt vervolgd….