Activiteiten op Wereld Alzheimer Dag 2022 in het Westland en Delft

Geplaatst op: 1 September 2022

Ieder jaar wordt op 21 september in heel de wereld aandacht gevraagd voor dementie en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en voor zijn of haar naasten. Dit jaar is het thema ‘Samen op pad.’  

Dementie is er in vele vormen, zoals Alzheimer, en betreft niet alleen oudere mensen, maar ook jongere mensen. Door aandacht te vragen worden de mogelijkheden voor de mensen met dementie en hun naasten vergroot, zodat zij zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Daarnaast helpt het de naasten als zij weten hoe om te gaan met dementie. 

Verschillende zorg- en welzijnsorganisaties in het Westland en Alzheimer Delft Westland Oostland brengen dementie extra onder de aandacht. Ook Pieter van Foreest staat hierbij stil en organiseert activiteiten waar u aan kunt deelnemen. 

Westland 
Samen met Careyn, Vitis Welzijn, dagopvang De Wael en Alzheimer Nederland nodigt Pieter van Foreest u uit voor diverse themabijeenkomsten en activiteiten: 

 • Voorlichting dementie 
  U krijgt een presentatie met algemene informatie over dementie en tips hoe (beter) om te gaan met mensen met dementie. Na afloop kunt u het museum bezoeken.  
  Datum:   dinsdag 20 september 2022 
  Tijdstip:  13.00 – 14.30 uur 
  Locatie:  Westland Museum, Middel Broekweg 154, Honselersdijk 
  Aanmelden: via informatiedementie@pietervanforeest.nl (max. 40 personen) 

 

 • Training dementievriendelijk 
  Tijdens deze training leert u beter om te gaan met mensen met dementie. Zelf ervaren werkt beter dan alleen horen en zien. 
  Datum:   donderdag 22 september 2022 
  Tijdstip:  19.30 – 21.15 uur 
  Locatie:  Westland Museum, Middel Broekweg 154, Honselersdijk 
  Aanmelden: via informatiedementie@pietervanforeest.nl (max. 25 personen) 

 

 • Rondleiding Westland Museum 
  Zorgt u voor een naaste(n) met dementie/geheugenproblemen? Kom naar deze ontspannen bijeenkomst met rondleiding waarbij u de mogelijkheid krijgt om in gesprek te gaan over dementie. 
  Datum:   vrijdag 23 september 2022 
  Tijdstip:  14.00 – 16.00 uur 
  Locatie:  Westland Museum, Middel Broekweg 154, Honselersdijk 
  Aanmelden: via mantelzorg@vitiswelzijn.nl (max. 40 personen) 

 

 • Bezoek Westland Museum 
  Het museum biedt mensen met dementie/geheugenproblemen de mogelijkheid om met een naaste gratis het museum te bezoeken. 
  Datum:   dinsdag 20 t/m vrijdag 23 september 2022 
  Tijdstip:  13.00 – 17.00 uur 
  Locatie:  Westland Museum, Middel Broekweg 154, Honselersdijk 
  ​Aanmelden: via www.westlandMuseum.nl/dementie 

 

 • Geheugenbieb (dementheek) 
  Op woensdag 7 september kunt u weer terecht bij de bibliotheek in ’s-Gravenzande bij de Geheugenbieb. Dit is speciaal voor mensen met (beginnende) dementie en/of Alzheimer, hun familie, mantelzorgers, professionals en andere belangstellenden. Het Alzheimer DWO verzorgt hier iedere woensdag in de maand een inloopspreekuur van 14.00 – 16.00 uur waar iedereen met zijn/haar vragen terecht kan.  
   
 • Lezing "Klessebasjes met debat”
  Deze lezing gaat over Chantal van der Nat en haar moeder met dementie. Chantal mist de alledaagse gesprekken met haar moeder en zocht naar iets wat hen nog kon verbinden. Ze vonden elkaar in het puzzelen. Zo kwam Chantal op het idee om puzzel- en prentenboekjes "Klesssebasjes” te ontwikkelen die teruggaan in de tijd en aansluiten bij de nog aanwezige belevingswereld van mensen met dementie. De lezing vindt plaats op 20 september om 20.00 uur in Bibliotheek Westland, Sint Martinusstraat 67 in Naaldwijk. Voor aanmelden klik hier.

 

Informatiemiddag ‘Samen op pad’ in Delft 
Het Reinier de Graaf Gasthuis en onder andere Careyn en Pieter van Foreest organiseren een informatiemiddag ‘Samen op pad.’  

 • Beleef de wereld van iemand met dementie 
  Met de Virtual Reality-bril wordt letterlijk de deur naar de wereld van een nog zelfstandig wonende man met (beginnende) dementie geopend en beleeft u de wereld van iemand met dementie. Door een koptelefoon hoort men de redenatie van de man in bepaalde situaties, zoals zijn verjaardag of tijdens het koffie zetten  Als u na dertien minuten de bril weer afzet, is er letterlijk een onbekende wereld voor u open gegaan. 
 • ​Zorgmarkt 
  Er is een zorgmarkt waar de onze medewerkers u graag meer informatie geven en uw eventuele vragen kunnen beantwoorden.  

Datum: woensdag 21 september 2022 
Tijdstip: 09.00 – 16.00 uur 
Locatie: Reinier de Graaf Gasthuis, Reinier de Graafweg 2, Delft (hal) 

Midden-Delftland

Gemeente Midden-Delftsland organiseert “samen op pad” bijeenkomsten. 

20 September 

Waar: Singelhof grote zaal Maasland  
Hoe laat: 14.30 uur tot 16.00 uur  

 • Lezing Nando van Hagen GGZ over veranderend gedrag  
 • Beweegtuin en ontmoetingscentrum 

21 September 

Waar: Bibliotheek Den Hoorn  
Hoe laat: 19.30 uur tot 21.30 uur 

 •  Lezing Nando van Hagen GGZ over veranderend gedrag  
 • Dementheek  
 • Keramiste Antoinette van Beurden toont een aantal beelden en vertelt hoe zij door dementie in haar omgeving geïnspireerd is 

22 September  

Waar: Boerderij Weidelicht Schipluiden  
Hoe laat: 15.30 uur tot 18.00 uur Ivm de parkeerruimte graag met de fiets komen of parkeren bij de Albert Heijn, daar vandaan rijdt dan een shuttlebusje 

 •  Lezing Nando van Hagen GGZ over veranderend gedrag  
 • Oudtopia, “Maak kennis met dementie” (ervaring)  
 • Kom ook even langs bij de mankementen-balie!  
 •  Matthijs Vlaardingerbroek (verhalenverteller en poppen speler) vertelt een persoonlijk verhaal over de vroegtijdige dementie van zijn vader 

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van <span class="SpellingError SCXW83182812 BCX8" style="margin: 0px; padding: 0px; user-select: text; -webkit-user-drag: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent; background-repeat: repeat-x; background-position: left bottom; background-image: url(" data:image="" gif;base64,r0lgodlhbqaeajecap="" 8aaaaaaaaaach5baeaaaialaaaaaafaaqaaaiilgaxcchrtcgaow="=&quot;);" border-bottom:="" 1px="" solid="" transparent;"="">Alzheimer DWO.

Informatiecentrum dementie 
Voor iedereen die vragen heeft over dementie en/of geheugenproblemen is het mogelijk om contact op te nemen met het informatiecentrum dementie. Elke werkdag staan professionele medewerkers klaar om vragen te beantwoorden en passend advies te geven. 

Het informatiecentrum dementie is op alle werkdagen van 10:00 tot 16:00 bereikbaar. U kunt bellen naar 088 – 166 88 23 of mailen naar informatiedementie@pietervanforeest.nl