Tussenevaluatie MTO begin volgend jaar gereed

Geplaatst op: 7 December 2022

Pilot Multidisciplinair Team Ouderen (MTO)
Een bekend probleem is de acute situatie bij kwetsbare ouderen waarbij het thuis ineens niet meer gaat en een spoedverwijzing naar het ziekenhuis en/of VVT nodig is. Deze acute situaties worden veelal voorafgegaan door een ‘dreigende escalatie’. Hierbij kenmerkend is achteruitgang op meerdere domeinen: lichamelijk, functioneel, sociaal, psychisch en communicatief, waarbij het functioneren van de oudere in gevaar komt. Door de complexiteit van de problematiek is het voor de huisarts alleen niet altijd mogelijk om tijdig in te grijpen en een escalatie te voorkomen.  Voor deze ouderen is in de regio Westland, Schieland en Delfland de pilot ‘Multidisciplinair Team Ouderen’ (verder MTO genoemd) voor vroegtijdige multidisciplinaire interventie in de 1e lijn gestart. Een patiënt, waarvoor een multidisciplinaire samenwerking de voorkeur heeft in de aanpak, kan worden aangemeld door de huisarts bij het MTO. De problematiek wordt geïnventariseerd door onder andere diagnostiek aan huis. Tijdens het MTO overleg wordt met meerdere disciplines het behandelplan opgesteld.  De pilot MTO vindt plaats in de gemeente Delft en is een samenwerking tussen Pieter van Foreest, Reinier de Graaf en de huisartsen in de regio. 


Tussenevaluatie MTO begin volgend jaar gereed
Op 1 februari 2022 is de pilot Multidisciplinair Team Ouderen (MTO) gestart in de gemeente Delft. Inmiddels zijn we halverwege de pilot en wordt er hard gewerkt aan de tussenevaluatie van het MTO. Het MTO team ziet zeer schrijnende situaties, maar kan in veel gevallen echt iets betekenen voor de patiënt en de mantelzorger. Huisartsen geven aan erg tevreden te zijn over het MTO en huisartsen uit andere gemeenten willen er ook graag gebruik van kunnen maken. Door middel van interviews met het MTO-team, de huisarts, de patient en de mantelzorger wordt gekeken naar wat het MTO oplevert en kost voor zowel de zorgverleners als de patiënt. In februari wordt een besluit genomen of deze tussenevaluatie voldoende informatie bevat om een beslissing te kunnen nemen over de uitrol en bestendiging van het MTO.
 

Wat was het MTO ook alweer?
Kwetsbare ouderen met multi-problematiek waarbij de verwachting is dat op korte termijn (3-6 maanden) een crisissituatie zal ontstaan, kunnen door de huisarts worden aangemeld bij het MTO. Na een huisbezoek van de Verpleegkundig Specialist en/of de Specialist Ouderengeneeskunde wordt samen met een geriater, iemand van het sociaal domein en de eigen huisarts een persoonlijk behandelplan opgesteld (over de domeinen heen).