Week van Afasie

Geplaatst op: 4 Oktober 2022

Van 1 t/m 8 oktober vindt de Week van Afasie plaats. Dit jaar is het thema ‘Afasie zoekt verbinding’. Verbinding is altijd belangrijk en zeker wanneer iemand Afasie heeft.  

Wat is Afasie? 
Ieder jaar krijgen ongeveer 130.000 Nederlanders te maken met hersenletsel. Een relatief onbekend gevolg van hersenletsel is de taalstoornis Afasie. Mensen met Afasie hebben problemen met het begrijpen en produceren van de taal. Ze kunnen niet meer goed zeggen wat ze willen. Er is niet één vorm van Afasie: de ziekte kent vele vormen. Zo begrijpt iemand taal bijvoorbeeld nog goed, maar heeft last met het vinden van de juiste woorden. De ander spreekt veel, maar is nauwelijks te begrijpen. Ook zijn er mensen die helemaal niet meer kunnen spreken door Afasie. Door de Afasie kun je niet meer vrij beschikken over je taalvermogen. Jezelf uiten en contact maken met je omgeving is daardoor een grote uitdaging. Je bent bijvoorbeeld je woorden kwijt of begrijpt anderen niet meer goed. Afasie leidt tot grote communicatieproblemen tussen mensen. Iemand met Afasie kan door gebrek aan begrip en contact eenzaam raken.  

Samen 
Zowel voor degenen die Afasie hebben als de naasten kan het soms lastig zijn. Neem als naaste de tijd voor een gesprek en praat rustig, stel korte en gesloten vragen. Vertel of vraag één ding en zorg voor een rustige omgeving. Word je niet begrepen? Vraag of het nodig is te herhalen wat je zei. Begrijp jij de persoon met Afasie niet? Wees eerlijk. Het helpt hem of haar niet als je doet alsof je het begrijpt. Maak samen de verbinding. 

AfasieNet 
AfasieNet is hét platform voor afasie in Nederland. Dit is het derde jaar dat De Week van de Afasie wordt georganiseerd. Ambassadeur van De Week van de Afasie is Prof. Dr. Erik Scherder. Met de Week van de Afasie wil AfasieNet meer bekendheid geven aan Afasie. Mensen met Afasie, naasten en professionals door het hele land organiseren activiteiten om afasie op lokaal en regionaal niveau bekendheid te geven. Dit doen zij particulier of samen met het afasiecentrum, revalidatiecentrum of een andere instelling waar zij bij betrokken zijn. Wil je meer weten over de week van de Afasie en welke activiteiten worden georganiseerd? Kijk dan op: Week van de Afasie 2022 - AfasieNet