Mensen met dementie en Holland Symfonie Orkest brengen de hoogtepunten uit Matthäus Passion

Geplaatst op: 23 Maart 2023

Op vrijdag 31 maart vindt in de Franciscus en Clarakerk in Delft het eerste lustrumconcert plaats van het Participatiekoor. De afgelopen tijd heeft het koor gerepeteerd in Stefanna en zij brengen hun muziek nu graag ten gehore. Onder leiding van dirigent Ardjoena Soerjadi zingen mensen met dementie en hun mantelzangers samen met het Holland Symfonie Orkest de hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach. Een hartverwarmend concert voor iedereen die te maken heeft met dementie of liefhebber is van misschien wel de mooiste koormuziek die Bach ooit schreef.

5 jaar Bach door mensen met dementie
Sinds de oprichting in 2018 van het eerste inclusieve oratoriumkoor voor mensen met dementie in Haarlem, brengt het Participatiekoor elk jaar in de Passietijd een speciale uitvoering van Bachs Matthäus Passion. Wat vijf jaar geleden begon als een experiment met vijftien zangers met dementie die graag nog klassieke koormuziek wilden blijven zingen, maar daarvoor nergens meer terecht konden, is uitgegroeid tot een vast gegeven. In de inmiddels vier Participatiekoren die Nederland rijk is hebben in de afgelopen jaren al meer dan driehonderd mensen met dementie weer mee kunnen zingen.

Dankzij de mantelzanger heb ik mezelf overwonnen
Onder leiding van dirigent Ardjoena Soerjadi zijn ook dit jaar weer zangers met dementie, waaronder een aantal bewoners van Stefanna, de uitdaging aangegaan om niet als patiënt, maar als evenwaardige zangers aan te sluiten in de oer-Hollandse Matthäus-traditie. Hierbij worden zij ondersteund door mantelzangers. Dat zijn ervaren koorzangers die mensen met dementie in een veilige omgeving helpen bij het verkennen van hun muzikale talenten en het vormgeven aan hun veranderende leven. En dat leidt tot indrukwekkende resultaten.

Of, zoals zanger Franc, die vijf jaar geleden de diagnose alzheimer kreeg, het zegt: “Ik moet steeds vaker dingen loslaten die voorheen heel gewoon waren. Dat is pijnlijk, maar ik wil niet bij de pakken neerzitten.” Sinds hij zich drie jaar geleden bij het Participatiekoor aansloot voelt hij zich zowel fysiek als mentaal een stuk sterker. “In Participatiekoor hoef je het niet alleen te doen. Je wordt hier gedragen door de hele groep en ik heb veel steun aan Cees, mijn mantelzanger. Door de Matthäus Passion te zingen heb ik mezelf overwonnen. Dit kán ik nog! Dat schept ruimte voor nieuwe dingen.”

‘Ich will hier bei dir stehen’
Op vrijdagavond 31 maart kunt u in de Franciscus en Clarakerk in Delft zelf ervaren hoe zangers als Franc boven zichzelf uitstijgen en geen willoos slachtoffer van hun aandoening zijn, maar zangers die samen met het Holland Symfonie Orkest de hoogtepunten uit de Matthäus Passion uitvoeren. Dankzij de mantelzangers die, zoals het koraal Ich will hier bei dir stehen verwoordt, hun liefde voor muziek delen en mensen met dementie de helpende hand toesteken.

Dirigent Ardjoena Soerjadi blikt vast vooruit: “Met dit concert laten we zien dat door het delen van onze passie voor muziek een waardevolle bijdrage geleverd kan worden aan de maatschappelijke ondersteuning van mensen met dementie. Ook voor mij persoonlijk is dit een bijzondere ervaring en trek ik de conclusie dat we niet te snel moeten oordelen over wat deze zangers nog in huis hebben”. Soerjadi is verder ook trots op de samenwerking met het Holland Symfonie Orkest. “Dit concert is een unieke samenwerking tussen cultuur en zorg.

Ondersteun de passie!
Ich will hier bei dir stehen is een hartverwarmend concert voor iedereen die te maken heeft met dementie of net als honderdduizenden andere Nederlanders liefhebber is van misschien wel de mooiste koormuziek die Bach ooit schreef. Het concert vindt plaats op vrijdag 31 maart van 20:00 - 21:30 uur in de Franciscus en Clarakerk, Raamstraat 76, 2613 SE Delft

Voor kaartjes en meer informatie kunt u terecht op de website van het Participatiekoor.nl
(https://www.participatiekoor.nl/event-details/31-mrt-matthaus-passion-delft)