Ontmoetingscentra opnieuw erkend als effectieve interventie bij mensen met dementie

Geplaatst op: 18 Juni 2021

Ondanks dat iedereen zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen, kan dit soms zwaar vallen. Een ontmoetingscentrum kan dan uitkomst bieden voor zowel de bezoekers als de mantelzorgers.

Mooi nieuws is dat de ontmoetingscentra opnieuw erkend zijn als effectieve interventie bij mensen met dementie. Het doel van de interventie Ontmoetingscentra is tijdig begeleiding en ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers, zodat zij kwaliteit van leven blijven ervaren. De interventie is onlangs hererkend met ‘sterke aanwijzingen voor effectiviteit’ door de landelijke erkenningscommissie ‘Langdurende ouderenzorg' van Vilans.

Ontmoetingscentra effectief bij mensen met dementie en hun mantelzorgers
Uit onderzoek blijft dat de interventie een positief effect heeft op gedrags- en stemmingsontregelingen bij mensen met dementie, vooral op het gebied van inactiviteit, niet-sociaal gedrag en depressie. Ook zorgt de interventie voor een grotere mate van zelfwaardering. Mantelzorgers ervaren meer gevoel van competentie en voelen zich minder belast. Ook blijkt dat het leidt tot uitstel van verpleeghuisopname.

Ontmoetingscentra Pieter van Foreest
Pieter van Foreest heeft tien ontmoetingscentra in de regio Delft, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en het Westland. Wilt u eens kennismaken met één van de ontmoetingscentra? Neem dan contact op met de collega's van het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 015 - 515 5000 of loop eens binnen bij de ontmoetingscentra. U bent van harte welkom.