Care-Riing: de zorgtelefoon die mensen met dementie rust kan geven

Geplaatst op: 8 November 2019

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Op dit moment leven ruim 280.000 mensen in Nederland met deze ziekte. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, een ziekte die mensen vergeetachtig maakt.

Care-Riing
Mensen met alzheimer kunnen soms onrustig zijn, omdat ze denken dat ze verplichtingen hebben zoals de zorg voor kinderen. Een gesprek met een voor hen vertrouwd persoon, zoals een zoon of dochter, kan helpen ze gerust te stellen. Mensen met alzheimer willen vaak niets liever, maar doordat familie werkt of andere verplichtingen heeft, is dit niet op elk moment van de dag mogelijk.

Care-Riing simuleert een telefoongesprek met een naaste. Het is een intelligent antwoordapparaat. Een familielid heeft verschillende ‘bandjes’ opgenomen met fijne familieherinneringen en antwoorden op vragen. Door spraaktechnologie reageert Care-Riing op wat de bewoner zegt en worden de juiste bandjes afgespeeld. Hierdoor lijkt het net alsof de bewoner daadwerkelijk met een familielid belt, terwijl het de computer is die de bandjes automatisch afspeelt. Een Care-Riing gesprek start je door een persoonlijk telefoonnummer te bellen.

Mooie aanvulling
De uitvinding is bedacht door Jelle Hylarides en gebaseerd op ervaringen met zijn moeder. Zij heeft alzheimer en woont in Sonnevanck. Het is voor haar erg belangrijk om contact te houden met haar naasten en vindt het heel fijn om dan aan de telefoon de stem van haar zoon te horen. Jelle zocht een manier om altijd beschikbaar te zijn voor een fijn gesprek, ook op de momenten dat hij er niet kon zijn.


Jet Timmerman, locatiemanager van Sonnevanck, is blij met deze ontwikkeling. ‘We merken dat de stem van Jelle zijn moeder veel rust geeft. De stem is voor haar vertrouwd en er worden samen herinneringen opgehaald. Het is een mooie aanvulling en komt de zorg zeker ten goede.’ Jet benadrukt dat Care-Riing niet in de plaats komt van contact met mensen met dementie, maar juist als een aanvulling op het contact gezien moet worden. ‘De zorgmedewerkers doen wat zij kunnen om mensen zich zo prettig mogelijk te laten voelen, maar zij kunnen nooit de plaats van bijvoorbeeld een zoon of dochter innemen.
‘Care-Riing bevindt zich nog in de proeffase. In de komende periode gaan we kijken of het bij onze overige bewoners eveneens de rust biedt.’

Meer informatie over Care-Riing vindt u op https://care-riing.com