Internationale dag tegen ouderenmishandeling 2021

Geplaatst op: 14 Juni 2021

Ouderenmishandeling komt overal voor. Dichtbij en ver weg. Op 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. En dat is nodig. Want pas als mensen weten dat het bestaat, kunnen ze ingrijpen. Zodat het stopt. Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Of ben je zelf slachtoffer van mishandeling? Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Blijf alert, houd contact en schakel tijdig hulp in! 

Het houdt niet op, totdat je iets doet 
Op 25 april ging een nieuwe campagne tegen huiselijk geweld van start. Ook ouderenmishandeling valt onder huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ roept de overheid slachtoffers en omstanders op om in actie te komen bij huiselijk geweld. Ook in coronatijd. Want juist het coronavirus zorgt voor onveilige situaties waarin ouderen meer risico lopen: geen thuiszorg, geen dagbesteding, geen bezoek, overbelaste mantelzorgers.  

Coronavirus en ouderenmishandeling
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten ingrijpende maatregelen worden genomen. Mensen werken en leven daardoor meer thuis, hebben minder sociale contacten, minder afleiding, ontvangen minder (verschillend) bezoek en voelen zich vaker onzeker. Dan kunnen de spanningen thuis oplopen en dat vergroot de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld. 

Nu mensen elkaar minder treffen op verjaardagsfeestjes, school of de sportclub, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. In deze uitzonderlijke tijd is het daarom extra belangrijk dat mensen iets doen. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Zowel voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld als voor mensen in hun omgeving. 

Praat erover en/of vraag advies
De landelijke campagne richt zich op de eerste belangrijke stap die mensen kunnen zetten: praat erover of vraag advies.  Op www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je concrete tips en adviezen. Zo weet je wat je kunt doen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling. 

Bron: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl