Veranderingen in de zorg

Dit bericht maakt deel uit van 'Veranderingen in de zorg', waarin we belangrijke informatie ter naslag verzamelen en bundelen.
Bekijk hier het complete overzicht

Techniek en ouderenzorg ontmoeten elkaar in het Living Lab Care Robotics

Geplaatst op: 26 Juli 2017

Innoveren om de kwaliteit van leven van (toekomstige) cliënten te kunnen blijven verbeteren is een belangrijk speerpunt van Pieter van Foreest. Begin mei sprak Pieter van Foreest samen met de Haagse Hogeschool, de TU Delft, het LUMC en het Reinier de Graaf Ziekenhuis de intentie uit om samen te gaan werken in het Medical Delta Living Lab Care Robotics. Een proeftuin waarbij techniek en ouderen elkaar ontmoeten. Het belang van innoveren werd nog eens extra onderstreept door de voucher (ter waarde van 12.000 euro) die het Living Lab ontving om de toegevoegde waarde van Zorgrobot Rose in de ouderenzorg te kunnen gaan onderzoeken.

Zorgrobot Rose

Rose is een servicerobot die ouderen en mensen met een beperking ondersteunt in hun dagelijkse leven. Zo kan ze tafeldekken, boodschappen rondbrengen en beeldzorg faciliteren. Rose is inmiddels zover ontwikkeld dat ze klaar is om getest te worden in de praktijk. Kan Rose van toegevoegde waarde zijn op de huidige zorgverlening en de cliënt ondersteunen bij dagelijkse handelingen? Deze vraag zal onderzocht worden binnen het Living Lab Care Robotics waar Pieter van Foreest onderdeel van uitmaakt. De ontvangen voucher biedt de financiële ruimte om mensen en middelen vrij te maken ten behoeve van het onderzoek. Het onderzoek zal plaatsvinden bij Pieter van Foreest in nauwe samenwerking met zorgprofessionals van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum), cliënten en mantelzorgers. 

Medical Delta Living Lab Care Robotics

Medical Living Lab is een netwerk van publieke en private organisaties die met elkaar onderzoeken of en welke techniek de ouderen kan ondersteunen. Een van de veelbelovende technologieën hierbij is zorgrobotica. Roboticatechnologie kan worden ingezet voor de ontwikkeling van producten en diensten ter verbetering van zelfredzaamheid, thuiszorg, binnen woonzorgcentra en ter bevordering van de revalidatie. O.a. Pieter van Foreest, de Haagse Hogeschool, de TU Delft, het LUMC en het Reinier de Graaf maken onderdeel uit van het Medical Delta Living Lab Care.