Snel revalideren in nieuwe ziekenhuis

Geplaatst op: 7 Mei 2015

Na een heup-, knie- of andere chirurgische ingreep revalideren in het ziekenhuis? Dat kan vanaf 31 augustus op de nieuwe revalidatieafdeling van Pieter van Foreest op de derde verdieping in Reinier de Graaf. Ook revalidatie na bijvoorbeeld hart- of longproblemen behoort hier tot de mogelijkheden.

Raymond Bours, manager Revalidatie en Herstel van Pieter van Foreest, vertelt hoe mooi de nieuwe afdeling gaat worden: “Zachtbeige muren, een fris interieur en verschillende oefenruimtes en toestellen. Hier werken we aan een snel herstel in een warme, huiselijke sfeer. Alles is gericht op een actieve deelname aan ons revalidatieprogramma.”

Snel revalideren = snel thuis
De revalidatieafdeling van Pieter van Foreest in het Reinier de Graaf Gasthuis bestaat al sinds 2007. Hoofd transferbureau van Reinier de Graaf Anja van der Eijk: “Toen startte de herstelunit, ofwel revalidatieafdeling in de oudbouw. Revalideren in het ziekenhuis is erg prettig voor de 60-plus patiënt, die gelijk na ontslag van de afdeling binnen hetzelfde gebouw kan starten met revalidatie.”

Raymond Bours kan dit beamen. “Daarom komt deze afdeling, met drie extra bedden, ook in het nieuwe ziekenhuis. Er zullen naast algemene oefen- en verblijfsruimten 16 eenpersoonskamers en een vierpersoonskamer zijn. Ideaal voor patiënten die na hun ziekenhuisopname kortdurende revalidatie nodig hebben. We stimuleren hen actief door ervoor te zorgen dat alle zorg en behandelingen naadloos op elkaar aansluiten. Onze specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, psycholoog en verpleegkundigen vullen elkaar optimaal aan.”

Stimulerende omgeving
Ook Inge Aangenendt, specialist ouderengeneeskunde Pieter van Foreest is enthousiast. “Patiënten liggen niet in bed, maar kleden zich ’s ochtends aan, ontbijten in de huiskamer en gaan daarna actief aan de slag. Wij helpen ze bijvoorbeeld ook door te oefenen met handelingen die ze bij thuiskomst weer zelfstandig moeten kunnen. Bijvoorbeeld zelf koffie zetten of een boterham klaarmaken.
Op de afdeling heerst een therapeutisch klimaat. Dat wil zeggen een sfeer die zodanig is dat de revalidanten steeds gestimuleerd worden om actief te revalideren. Met als einddoel hun terugkeer naar huis.”

Reinier de Graaf en Pieter van Foreest werken al jarenlang nauw samen. Van der Eijk: “We vullen elkaar goed aan. Met hetzelfde einddoel, namelijk het leveren van optimale zorg van opname tot de thuiskomst van de patiënt. En doordat we in hetzelfde gebouw zitten, is onderling overleg over een patiënt makkelijker.”

Revalidatie en Herstel
De revalidatie afdeling van Pieter van Foreest in het nieuwe Reinier de Graaf is gericht op patiënten vanaf ongeveer 60 jaar die na een orthopedische, chirurgische ingreep of andere aandoening moeten revalideren. De afdeling is gericht op een verblijf van 4 tot 8 weken. Het grootste deel van de patiënten komt uit Reinier de Graaf, maar vanaf september kunnen patiënten uit andere ziekenhuizen in de regio er ook terecht.