Zorg goed voor de mantelzorger

Geplaatst op: 15 December 2015

Een op de drie mantelzorgers verliest wel eens zijn of haar geduld. Dat staat te lezen in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau wat afgelopen dinsdag verscheen. Het geduld verliezen komt vaker voor als de mantelzorger ernstig belast is, veel taken doet of als de hulpbehoevende zich agressief gedraagt, of niet laat merken dat de hulp wordt gewaardeerd. Ook kunnen mantelzorgers de kalmte vaak niet bewaren als ze het gevoel hebben dat er niemand anders beschikbaar is voor de zorg. Reden te meer om de mantelzorger goed te ondersteunen om overbelasting en de gevolgen ervan te voorkomen.

Mantelzorgers staan er niet alleen voor
Langdurig voor iemand zorgen kan zwaar zijn, lichamelijk maar ook geestelijk. Gelukkig zijn er organisaties en instellingen die de mantelzorgers kunnen ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren. De hulp (tijdelijk) uit handen nemen is een oplossing. Even de handen vrij voor andere dingen of even een adempauze. Want het is van groot belang dat de mantelzorger ervoor zorgt dat de eigen 'batterij' af en toe oplaadt. Ook een luisterend oor kan wonderen doen. Met een professional praten of juist met iemand die hetzelfde meemaakt en tips kan geven. Een mantelzorger hoeft er dus niet alleen te doen. Schroom als mantelzorger dus niet om hulp te vragen, want ook een mantelzorger heeft af en toe een helpende hand nodig.

Meer informatie?
Bent u als mantelzorger op zoek naar ondersteuning, op wat voor manier dan ook. Neem contact op met Pieter van Foreest op 015-515 5000 of kijk voor de mogelijkheden op deze website.