Basisschoolleerlingen tekenen vergeet-me-nietjes voor Wereld Alzheimer Dag

Geplaatst op: 23 September 2020

Jonge kinderen krijgen steeds vaker te maken met een oma of opa met dementie, soms zelfs een ouder. Daarom organiseerden vertegenwoordigers van Zorg- en Welzijnsorganisaties in het Westland en Alzheimer Delft Westland Oostland in de week van 21 september verschillende activiteiten op Westlandse basisscholen om dementie onder kinderen onder de aandacht te brengen.

Wereld Alzheimer Dag en het thema ‘Jong en oud’
Op maandag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Het doel van deze dag is om wereldwijd aandacht te krijgen voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren blijven stijgen, waardoor jonge kinderen vaker te maken krijgen met dementie in hun familie. Daarom is dit jaar gekozen voor het thema ‘Jong en oud’. In het kader van dit thema doen basisscholen in het Westland mee met verschillende activiteiten.

Vergeet-me-nietjes
Eén van deze activiteiten was het tekenen van vergeet-me-nietjes met stoepkrijt op het schoolplein of in de buurt van Westlandse woonzorgcentra. Alzheimer Nederland gebruikt het vergeet-me-nietje al jarenlang als symbool om te laten zien dat mensen met dementie en hun mantelzorgers niet vergeten worden.

De Jozefschool in Wateringen deed hieraan mee. Er ging een klas naar woonzorgcentra de Ark, Vlietzicht en Terra Nova om met stoepkrijt allerlei vergeet-me-nietjes te tekenen. De bewoners keken mee vanachter de ramen. Ook het schoolplein werd vol enthousiasme voorzien van deze kleurrijke bloemetjes.

Ook in Naaldwijk deden meerdere basisscholen mee. Bijna alle groepen van de Rehoboth school tekenden vergeet-me-nietjes op het schoolplein. Een drone maakte filmbeelden, de pers was aanwezig en het weer werkte gelukkig mee. De lesbrief en boeken werden gewaardeerd, de kinderen konden op eigen wijze vertellen waarom ze aan het krijten waren. Leerlingen van de Bernadette school tekenden vergeet-me-nietjes rondom woonzorgcentrum Woerdblok. Vanwege het lekkere weer zijn een aantal bewoners naar buiten gegaan om mee te kijken. De leerlingen werden door de activiteitenbegeleiding ontvangen met limonade en gezonde snacks, om daarna enthousiast en in goede harmonie aan de slag te gaan.

Een geslaagde actie
Deze actie, wat een gezamenlijk initiatief was van Vitis Welzijn, Pieter van Foreest, Careyn en Alzheimer DWO, is zeer geslaagd. Op een leuke en creatieve wijze is dementie onder de aandacht gebracht bij jonge kinderen, waar zij veel van hebben geleerd.