Aan de Ireneboulevard wordt hard gewerkt aan het woonzorgcomplex van Pieter van Foreest en de sociale huurwoningen van Woonbron. Benieuwd wat er bij de bouw van deze twee locaties in één gebouw komt kijken? Hoe de bouwplanning er verder uit ziet en wat er precies komt op deze plek? Dit en meer lees je in dit interview met bouwbedrijf bouwer Boele & van Eesteren en toekomstige gebruikers Pieter van Foreest en Woonbron.
Hoogste punt bereikt
Hoe de bouw vordert vragen we aan Marcel Poolman, communicatie- en omgevingsmanager bij bouwbedrijf Boele & van Eesteren. Marcel licht toe:
“Het dak van het kopgebouw van Pieter van Foreest is vlak voor de kerstvakantie gestort. Het dak van dat gedeelte is dus dicht. De steigers zijn tot aan het dak opgebouwd om de werkzaamheden van de bovenste verdiepingen voort te kunnen zetten. Het metselwerk aan de gevel van het kopgebouw aan de Ireneboulevard is gestart. Verder zijn er ‘spouwbladen’ op de eerste vijf verdiepingen geplaatst. De gevel bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur. De buitenmuur is het metselwerk en de binnenmuur is een houten wand met isolatie en folie en dat wordt in vakjargon het ‘binnenspouwblad’ genoemd. Ook binnen gaan de werkzaamheden door en inmiddels worden de eerste installaties aan de betonvloeren opgehangen. Zoals de ontluchtingskanalen, rioleringsleidingen en elektrabuizen. Deze worden bevestigd voordat de muren en plafonds geplaatst en afgewerkt worden.
Aan de park- en grachtzijde komen de blokken van Woonbron. Hier is voor de kerst gestart met het casco, het geraamte, van het gebouw. Dat bestaat uit betonnen wanden, kolommen en vloeren. Het casco is naar verwachting in april gereed waarna er met het metselwerk aan de gevel wordt gestart.”
Er is wat vertraging opgelopen vanwege de weersomstandigheden die in de afgelopen 1,5 jaar niet altijd meegezeten hebben. Daardoor loopt de bouw een aantal weken achter op planning. Desalniettemin wordt er hard gewerkt om toch binnen de gestelde eind prognose te blijven. De prognose voor het komende half jaar is als volgt:
Januari ‘25: hoogste punt Kopblok van Pieter van Foreest
Februari ’25: start afbouw Kopblok
Maart ’25: start metselwerk Park- en Grachtblok van Woonbron
April ‘25: hoogste punt Park- en Grachtblok
Mei ’25: start afbouw Park- en Grachtblok
Juni ‘25: afbouw kelder
Mijlpaal
Het bereiken van het hoogste punt wordt traditioneel gevierd met het team dat iedere dag hard werkt om het nieuwbouwproject te realiseren. Op 23 januari is het bereiken van het hoogste punt van het kopgebouw gevierd op de bouwplaats met een hapje en drankje voor het team. Petra de Jongh, bestuurder bij Pieter van Foreest, en Jan-Hein Reefhuis, directeur bij Boele & van Eesteren, bedankten de harde werkers en zetten gezamenlijk hun handtekening op de dakplaat van de liftschacht die vervolgens op de bovenste etage werd geplaatst.
Samenwerken aan gezamenlijk doel
Dat het realiseren van een project als deze uitdagingen met zich meebrengt, onderschrijft Jan van der Kuip, programmamanager Vastgoed van Pieter van Foreest:
“In de huidige tijd is het een grote uitdaging om nieuwbouw te realiseren. Vooral externe factoren maakten het soms een uitdaging. Zo was er de Coronaperiode, met veel druk op de zorg en veranderende prioriteiten. Dan is het een uitdaging om de voorbereiding en de voortgang van het project gaande te houden. Ook de bouwkosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen, wederom een uitdaging waar we rekening mee moesten houden. Toch is het samen met Woonbron gelukt en kon Boele & van Eesteren aan de slag. We hebben een gezamenlijk doel en dat resulteert in een waardevolle en mooie samenwerking. We zijn dan ook enorm trots dat we met elkaar de uitdagingen zijn aangegaan en veel werk hebben verzet om samen tot een kwalitatief goed en ook haalbaar plan te komen.”
Een plek voor iedereen en waar iedereen ertoe doet
Bijzonder aan dit gebouw is dat er verschillende bouwblokken worden gerealiseerd die verschillende functies krijgen op deze centrale plek in Delft. In het zogenoemde kopblok aan de Ireneboulevard komen de 118 zorgstudio’s van Pieter van Foreest. In de twee blokken daar direct naast komen de 67 sociale huurwoningen van Woonbron.
Op de bouwplaats gebeurt veel, de voortgang is daar goed te volgen. Ook achter de schermen wordt er al volop voorbereid door Pieter van Foreest en Woonbron. Bij Pieter van Foreest wordt keihard gewerkt aan de voorbereidingen van het interieur. Denk hierbij onder andere aan de inrichting passend bij kwetsbare ouderen, het plaatsen van domotica en het gebruik van technologie. Techniek wordt ingezet om het wooncomfort, veiligheid en zorg te ondersteunen. Jan van der Kuip, Pieter van Foreest:
“De nieuwe locatie is straks helemaal klaar voor de toekomst, zodat we cliënten met een complexe zorgvraag een thuis kunnen geven in deze fase van hun leven. Er komt bovendien een mooie besloten binnentuin. Dat wordt een centrale plek waar bewoners van de woonzorglocatie met collega’s, vrijwilligers en bezoekers, maar ook bewoners van de aangrenzende appartementen kunnen genieten in een groene omgeving waar ruimte is voor ontmoeting. Ook het openbare Van Leeuwenhoekpark ligt voor de deur.”
Het gebouw sluit zowel qua architectuur als functionaliteit en flexibiliteit aan bij de wensen en eisen van Pieter van Foreest, Woonbron en de gemeente Delft.
Een mooi vooruitzicht voor woningzoekenden
De vraag naar sociale huurwoningen is enorm groot. In Delft is er beperkte ruimte voor nieuwbouw. Vlak naast de binnenstad wordt nu de kans benut om zowel sociale huurwoningen als sociale voorzieningen te realiseren op één plek. Woonbron bouwt hier 3- en 2-kamerappartementen. Een woningtype wat erg in trek is bij zowel starters als doorstromers. Een mooi vooruitzicht voor woningzoekenden, zo licht projectleider Jasper van Doorne van Woonbron toe:
“De appartementen van Woonbron zijn verdeeld over de twee woonblokken die grenzen aan het kopblok van Pieter van Foreest. Het zogenaamde parkblok met 28 huurappartementen en het grachtblok met 39 huurappartementen. De drie- en tweekamerappartementen zijn ideaal voor starters, kleine gezinnen en senioren. Naast woonruimte is er ook een groene buitenruimte. De gezamenlijke daktuin komt op de verdiepte parkeergarage waar de drie bouwdelen deels op staan.”
De afwerking van de sociale huurwoningen is buitengewoon, zo belicht Woonbron:
“We werken in Nieuw Delft aan een mooi gebouw met hoogwaardige architectuur en degelijke materialen, passend bij de uitstraling van het gebied. Ook de woningen zelf worden prachtig, met hoge plafonds, grote glaspartijen en gepoedercoat aluminium kozijnen. Dat is uniek bij sociale woningbouw.”
Tot slot vragen we aan Pieter van Foreest hoe de zoektocht naar de naam voor het gebouw gaat:
“Een aantal maanden geleden hebben we inderdaad een oproep gedaan aan iedereen in Delft om mee te denken over de nieuwe naam voor deze locatie. Er zijn enorm veel inzendingen binnengekomen, waarvoor onze dank! Alle inzendingen zijn verzameld en we gaan nu aan de slag met het maken van een keuze. Dat wordt enorm lastig, want bij de inzendingen zitten meerdere leuke ideeën. Wanneer we dit bekend gaan maken, houden we nog even geheim. Meer informatie volgt!”
Op de hoogte blijven?
Voor meer bouwinformatie en nieuwsalerts over de bouw kunnen belangstellenden zich aanmelden op de projectwebsite Van Boele & Van Eesteren. Wilt u op de hoogte blijven over de Spoorzone? Op onze website staat eveneens het laatste nieuws. Volg ook de nieuwsbrief, website en social media van Nieuw Delft voor de laatste ontwikkelingen over dit project en andere projecten in Nieuw Delft.
Interesse in de huurwoningen?
Geïnteresseerden in de sociale huurwoningen kunnen Woonnet Haaglanden in de gaten houden. De appartementen van Woonbron worden hier enkele weken voor de oplevering aangeboden.
Bron: Nieuw Delft