Interview Drieka Noordermeer in publicatie ActiZ

Geplaatst op: 30 Oktober 2018

Vandaag, dinsdag 30 oktober, overhandigt ActiZ de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ aan minister Hugo de Jonge en Helma Lodders, de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Pieter van Foreest medewerker Drieka Noordermeer, vertelt in deze publicatie over Dementia Care Mapping, robotica en domotica en hoe dit bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners. Naast het interview met Drieka Noordermeer van Pieter van Foreest, staan er nog 51 andere interessante interviews van andere zorgorganisaties in de publicatie.

“Pieter van Foreest zet zich al lange tijd in voor persoonsgerichte zorg. Zo bieden we de teams trainingen op het gebied van persoonsgericht werken. Daarnaast werken we aanvullend met Dementia Care Mapping (DCM), een observatiemethode om het welbevinden van mensen met dementie in kaart te brengen. Daarnaast investeren we in robotica en domotica. Het is duidelijk dat bewoners de veranderingen prettig vinden en dementia care mapping ons helpt om nog persoonsgerichter te werken en mensen nog meer als individu te zien. Daardoor weten we vaak eerder waar iemand behoefte aan heeft en kunnen we daar op inspelen.

Maar het allerbelangrijkst vind ik dat iemand de zorg krijgt in een setting die bij hem of haar past en dat ze zichzelf kunnen zijn. We moeten de maatschappij meer bij de zorg betrekken. In mijn ogen wordt de zorg voor oudere mensen nog te vaak als een last gezien. Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘het zal wel saai zijn wat je doet.’ Of, nog erger, dat ze denken dat je in de zorg alleen billen wast. Terwijl het zo’n mooi en dankbaar beroep is waarin je heel veel te bieden hebt en je jezelf kan blijven ontwikkelen. Daarom zeg ik altijd: werken in de zorg, hoe mooi is dat?”

Het hele interview lezen? Dat kan hier