Pneumokokkenvaccinatie voor cliënten in oktober

Geplaatst op: 24 September 2021

Pneumokokkenvaccinatie
Pneumokokken zijn bacteriën, die vooral bij mensen vanaf 60 jaar en bij mensen die kwetsbaar zijn, waaronder cliënten van woonzorgcentra en verpleeghuizen, soms ernstige gevolgen kunnen hebben.

Vaccinatie om de 5 jaar
De vaccinatie met de pneumokokken (PPV23) gebeurt elke 5 jaar en geeft bescherming tegen pneumokokken. De vaccinatie wordt gedaan bij mensen van 60 tot 80 jaar. De overheid heeft in 2020 besloten om een specifieke groep ouderen voorrang te geven. Ook bij Pieter van Foreest wonen cliënten die tot deze specifieke groep ouderen behoren en hiervoor in aanmerking komen. Zij ontvangen deze week de uitnodiging met meer informatie over deze vaccinatie en een toestemmingsformulier om aan te geven of zij hier gebruik van willen maken.

Het gaat om de volgende groep cliënten:
Cliënten met zorg EN behandeling (verpleeghuiscliënten onder medische verantwoordelijkheid specialist ouderengeneeskunde van Pieter van Foreest) EN die voldoen aan de volgende criteria:

  • 69 t/m 73 jarigen (geboren vanaf 1-1-1948 tot en met 31-12-1952) = Vaccinatiegroep landelijk plan 2021
  • 73 t/m 79 jarigen (geboren vanaf 1-1-1942 tot en met 31-12-1947) = Vaccinatiegroep inhaalactie 2020

Waarom vaccineren?
Van pneumokokken kunnen mensen ziek worden, soms kan dit ernstige gevolgen hebben. Dat geldt vooral voor mensen vanaf 60 jaar en voor mensen die kwetsbaar zijn/al een ziekte hebben. Het afweersysteem wordt slechter als men ouder wordt. De vaccinatie maakt de kans kleiner dat men ziek wordt door pneumokokken. De vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam ‘afweerstoffen’ maakt tegen de pneumokokken bacterie. Deze afweerstoffen beschermen het lichaam tegen de meest voorkomende pneumokokken, echter kan niet alle pneumokokkenziekten voorkomen.

Vaccinatie in oktober 
De vaccinatie vindt plaats in de maand oktober, in de week van 11-17 oktober. De vaccinatie wordt gegeven op de locatie waar de cliënten wonen. Een cliënt hoeft dus niet te reizen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Bij de uitnodiging zit een (toestemmings)formulier om aan te geven of men gebruik wil maken van de vaccinatie. 

Meer informatie
Op de website www.rivm.nl/pneumokokken en www.thuisarts.nl/prik-tegen-pneumokokken  kunt u meer informatie vinden.