Informele zorg: we doen het samen
Wanneer je ouder wordt, kan je wereld kleiner worden. Toch blijven familie, vrienden, kennissen en andere naasten, zoals buren een constante steun. Ze kennen je, begrijpen je en weten wat belangrijk voor je is. Deze mensen geven je dagen betekenis, zelfs als je die betekenis zelf begint te vergeten. Waarom zou die verbinding verbroken worden zodra je hulp nodig hebt?
Samenwerken is essentieel, niet alleen tussen professionals, maar ook met familieleden, vrienden, kennissen, vrijwilligers en de buurt. Deze samenwerking gaat verder dan het delen van verantwoordelijkheden, het vormt de basis voor welzijn, verbondenheid en geluk. Natuurlijk neemt de druk op de zorg toe door vergrijzing, personeelstekorten en de groeiende vraag naar zorg. Echter informele zorg is zoveel meer. Zorgen dat doen het samen.
Wat is informele zorg?
Informele zorg is de zorg en ondersteuning die wordt gegeven door mensen die dat niet als hun beroep doen en er dus ook niet voor betaald worden. Het zijn de mensen die helpen omdat ze een persoonlijke band hebben met de cliënt of bewoner, uit liefde, vriendschap of vanuit een idealistische inzet als vrijwilliger. Informele zorgverleners kunnen zijn:
- mantelzorgers
- vrijwilligers
- mensen die deel uitmaken van het sociale netwerk van de hulpbehoevende, zoals bijvoorbeeld familieleden, vrienden, kennissen en buren.
Onze visie op informele zorg
Wij geloven dat samenwerking tussen cliënt, professional en informele zorg een fundamentele bouwsteen is in het leven. Het biedt continuïteit en een persoonlijke benadering die onmisbaar is voor het welzijn van ouderen. Door te focussen op veerkracht en betekenisvolle aspecten van het leven, ondersteunen we met elkaar ouderen om zoveel mogelijk eigen regie te voeren en een volwaardig leven te leiden.