CVA (beroerte)

CVA, Cerebro Vasculair Accident, betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct zijn. In de volksmond wordt een CVA ook wel beroerte genoemd. Veelal is er links of rechts van het lichaam een verlamming en bijvoorbeeld moeite met spreken of een verandering in gedrag en/of karakter.

Fysiotherapie

Na een CVA kunnen er klachten ontstaan die gevolgen hebben voor uw mobiliteit zoals moeilijker in en uit bed komen, problemen met zit- en stabalans en het lopen. Hierbij kan fysiotherapie hulp bieden.

Onze fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een CVA. In de behandeling staat het verbeteren van de zelfredzaamheid in het dagelijks leven, het kunnen blijven uitvoeren van uw sociale activiteiten en hobby’s voorop. U kunt bij ons terecht voor individuele therapie en groepsbehandeling. Na een uitgebreide intake wordt samen met de therapeut een plan met individuele doelen opgesteld en besloten welke therapie of een combinatie hiervan het beste bij u past.

De groepsbehandeling wordt gegeven in groepen van maximaal 8 personen en duurt 1 uur. De groepsbehandeling bestaat uit een warming up en oefeningen gericht op dagelijkse activiteiten, balans en ontspanning. U traint uw conditie en kracht individueel en in spelvormen. Daarna wordt afgesloten met een gezamenlijke cooling down.

Ergotherapie

Als u een CVA heeft meegemaakt, zult u merken dat veel dingen niet meer gaan zoals u gewend was te doen. U heeft mogelijk al een revalidatietraject achter de rug, maar eenmaal weer thuis kan het zijn, dat u nieuwe praktische problemen tegenkomt. U kunt hierbij denken aan:

  • Hoe moet ik in mijn eigen keuken omgaan met mijn rollator?
  • Hoe pak ik het huishouden weer op?
  • Hoe kan ik weer koken?

De ergotherapeut kan u helpen uw zelfstandigheid weer te vergroten. U leert omgaan met uw lichamelijke beperkingen die u belemmeren in het dagelijks handelen. Daarbij werkt u zo nodig ook aan uw cognitieve vaardigheden, zoals concentreren, organiseren, plannen en communiceren.

Logopedist

De logopedist helpt bij klachten ontstaan na de CVA, die betrekking hebben op het eten en drinken, slikken, stem, taal, spraak of gehoor. Denk hierbij aan moeite hebben met kauwen of niet goed uit woorden kunnen komen of de ander begrijpen. De logopedist kan met u werken aan deze klachten.

Diëtist

De diëtist adviseert over een gezond voedingspatroon en kijkt (samen met de logopedist) naar oplossingen indien het eten of drinken lastiger gaat. Onze diëtist heeft oog voor ondervoeding en geeft indien nodig voedingsadviezen.

Psycholoog

Wanneer u een CVA heeft doorgemaakt, dan kan het soms lastig zijn om met die aandoening en/of de gevolgen om te gaan. Op sommige momenten kan het u zo aangrijpen, dat de angst voor de toekomst of voor het sociale leven u in de weg zitten. Of kunnen gevoelens van somberheid u overvallen en lukt het u niet om deze op eigen kracht weer de baas te worden. Dat is helemaal niet vreemd. De psycholoog kan samen met u een weg kunnen uitstippelen om het allemaal weer beter aan te kunnen.