Terminale zorg in de thuissituatie

Terminale zorg is de zorg voor mensen met een levensverwachting van ongeveer drie maanden. Terminale zorg houdt niet alleen stervensbegeleiding in, het omvat veel meer. De zorg of begeleiding richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven tijdens ziekte en sterven. Hierbij wordt er aandacht besteed aan lichamelijke klachten zoals pijn of benauwdheid; gevoelens van angst, verdriet en verwerking van de ziekte; vragen rondom leven en dood; zorg voor de naasten, maar ook allerlei praktische zaken. De behandelaren van Pieters Behandel Praktijk kunnen (samen met de verzorgenden en verpleegkundigen van Zorg Thuis en het Ambulant team) een waardevolle bijdrage leveren aan een terminale cliënt in de thuissituatie. Daarbij wordt zoveel mogelijk gekeken op welke manier we de cliënt zo goed en comfortabel mogelijk kunnen ondersteunen.

Fysiotherapie 

Mensen in de terminale fase kunnen ongemak, pijn, angst, benauwdheid, vermoeidheid en stijfheid ervaren, door bijvoorbeeld een vergevorderde ziekte en/of bedlegerigheid. Onze fysiotherapeuten kunnen u en uw naasten begeleiden. Zij maken samen met de cliënt keuzes over de behandeldoelen om lijden te voorkomen en/of te verlichten. De behandeling kan bestaan uit mobiliseren en rekken voor het soepel houden van spieren en gewrichten, ontspanningsoefeningen, massage, het leren van ademhalingstechnieken en het geven van adviezen voor een comfortabele houding. Hierbij staat het in acht nemen van de balans in rust en activiteit en het comfort voorop.

Ergotherapie 

De laatste levensfase is een periode waarin veel op mensen af komt. De ergotherapeut is er om u en uw naasten te begeleiden om dagelijkse handelingen zo prettig mogelijk te kunnen blijven doen en om zo comfortabel mogelijk verzorgd te worden in deze laatste levensfase. De ergotherapeut kan u advies geven over lig- en zithoudingen, decubituspreventie, speciale kussens en andere hulpmiddelen. Daarnaast kan er begeleiding geboden worden bij spoed-aanvragen voor hulpmiddelen. De ergotherapeut werkt nauw samen met eventuele andere betrokken hulpverleners of verzorgers.

Logopedie 

De  logopedist is er om u en uw naasten te begeleiden bij het slikken of het communiceren. Als er problemen zijn met eten en drinken zullen wij u adviseren en begeleiden om het slikken zo veilig en goed mogelijk te laten verlopen. Soms is het spreken en/of schrijven niet of nauwelijks  mogelijk. Dan kunnen ondersteunende communicatiemiddelen zoals gebaren, pictogrammen of speciale computerprogramma’s worden ingezet. De logopedist biedt begeleiding en advies aan mensen die problemen ondervinden bij het communiceren. Ook in deze levensfase is communicatie vaak zeer belangrijk voor een cliënt en zijn familie/mantelzorgers. Het doel van de begeleiding is altijd om het u zo comfortabel mogelijk te maken en sluit aan op uw wensen en behoeften (en die van uw omgeving).

Psychologie

In de laatste fase van het leven kan een mens te maken met een aantal ingrijpende ervaringen van verlies en afscheid. Horen dat u niet meer beter wordt kan leiden tot spanning, somberheid of angst. Het is moeilijk om daarmee te leren omgaan. De psychologen van Pieters Behandel Praktijk kunnen u hier zo nodig bij begeleiden. Vanuit verschillende invalshoeken zullen zij kijken wat nodig en ondersteunend is.