MS

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte. Een ontregeld immuunsysteem veroorzaakt een groot deel van de symptomen. Dit is het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, en infecties. Door multiple sclerose raakt het centraal zenuwstelsel beschadigd en het beschermlaagje van de zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

Fysiotherapie

Bij MS is er een verstoring van de aansturing van onder andere de spieren. De spieren kunnen hierdoor minder kracht uitoefenen waardoor vermoeidheid, pijn, spasmes en gewrichtsklachten ontstaan. Dit levert vaak beperkingen op bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. De therapie is met name gericht op het voorkomen van overbelasting en het behouden van uw algehele conditie, mobiliteit en houding. Na een uitgebreide intake wordt samen met de fysiotherapeut een plan met individuele doelen opgesteld.

De therapie kan bestaan uit:

  • Trainen van uithoudingsvermogen;
  • Trainen van spierkracht;
  • Adviezen geven over dagelijkse handelingen;
  • Oefenen van dagelijkse handelingen;
  • Oefeningen doornemen ter vermindering van spasticiteit;
  • Inzetten van een loophulpmiddel.

Ergotherapie

Als u MS heeft, kan dat uw dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Een bekend probleem is de zware vermoeidheid, zowel tijdens het uitvoeren van een activiteit als in rust. Maar ook andere klachten zoals pijnklachten, spierstijfheid en stuurloosheid kunnen zelfs de eenvoudige handelingen sterk belemmeren.

Een ergotherapeut begeleidt u in het maken van keuzes in wat voor u belangrijk is om te blijven doen, en deze activiteiten gedoseerd en in stappen uit te voeren. Samen met u zoekt de ergotherapeut naar manieren om uw omgeving en/of uw gedrag zodanig aan te passen, eventueel met hulp(middelen), dat uw energie optimaal over de dag verdeeld wordt.

U kunt denken aan:

  • Hoe kan ik zelf mijn boodschappen blijven doen?
  • Het koken kost mij veel energie, hoe kan ik dit het beste blijven doen?

Logopedie

MS kan moeilijkheden veroorzaken bij het spreken. Ook kunnen er andere problemen ontstaan zoals taal-, slik- of stemproblemen. Door deze klachten wordt het voor u  moeilijker om u  goed te uiten en kunnen er problemen ontstaan bij het eten en drinken. Een logopedist kan in elke fase van de MS veel betekenen.

De logopedist onderzoekt het slikken en/of de communicatie om duidelijk te krijgen wat het probleem is. Vervolgens wordt in goed overleg een behandelplan opgesteld. In dat plan komen de volgende zaken aan bod:

zo goed mogelijk gebruikmaken van de mogelijkheden u heeft;
diverse oefeningen m.b.t. houding, articulatie, spreektempo, moeilijke klanken enz.;
leren om naar uzelf te luisteren met de vraag: ‘ben ik wel goed te verstaan?’;
(eventueel) gebruikmaken van een passend hulpmiddel; de logopedist kan hierin adviseren.

Partners en andere naastbetrokkenen worden vaak bij uw behandeling betrokken.

Diëtetiek

Als u MS heeft, kan u baat hebben bij het handhaven of verbeteren van uw voedingstoestand en spiermassa. De diëtist geeft u aangepaste, praktische dieetadviezen, waarmee u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, ook wanneer bijvoorbeeld koken te vermoeiend is of wanneer de consistentie van vocht en voeding is aangepast als gevolg van kauw,- en/of slikproblemen.

Psychologie

De psychologen van Pieters Behandel Praktijk kunnen u zo nodig begeleiden bij de psychologische gevolgen van MS, bijvoorbeeld op het gebied van het beter omgaan met MS, de emotionele reacties op het verloop van de ziekte en de invloed hiervan op de sociale omgeving. Daarnaast ook bij de lichamelijke reacties, zoals bijvoorbeeld bij vermoeidheid. De psycholoog kan u d.m.v. verschillende behandelmethodes begeleiding bieden bij het beter omgaan met deze problematiek.