Dementie

Dementie leidt tot geheugenverlies, stoornissen in het denkvermogen en gedragsverandering. Hierdoor ontstaan problemen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in het werk, het huishouden en in contact met anderen. Bovendien kan uw lichamelijke conditie achteruit gaan.
Dementie is niet te genezen, maar er is wél behandeling, zorg en ondersteuning mogelijk voor u en uw omgeving.

Fysiotherapie

Behalve geheugenproblemen veroorzaakt dementie ook mobiliteitsstoornissen. Het evenwicht neemt af, de coördinatie wordt slechter en het lopen wordt moeizamer. Vaak beweegt u ook minder waardoor de loopfunctie en de spierkracht nog meer afnemen.

Onze fysiotherapeuten begeleiden u bij het veilig bewegen in de thuissituatie, zo lang als dit mogelijk is. De therapie bestaat uit het testen van de huidige functie en het trainen van het evenwicht, de coördinatie en de loopfunctie om de achteruitgang te voorkomen of te vertragen. Indien er sprake is van een niet-stabiel looppatroon kan een hulpmiddel (bv wandelstok of rollator) worden geadviseerd. Met de fysiotherapeut oefent u om het hulpmiddel te gebruiken.

Ergotherapie

Mensen met een dementie merken dat dagelijkse handelingen veel moeite kosten of niet meer gaan zoals ze vroeger gingen. Daarnaast neemt de belasting op de mantelzorgers steeds verder toe. Onze ergotherapeuten zijn geschoold in het begeleiden van cliënten met dementie en hun mantelzorgers volgens het EDOMAH-programma.

De ergotherapie is erop gericht u zo zelfstandig mogelijk te houden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan u ook nog dingen (op)nieuw aanleren. De ergotherapeut kan hierin ondersteuning bieden.

Eventueel kan gekeken worden of activiteiten op een aangepaste manier weer mogelijk zijn. Uw omgeving (uw mantelzorger) wordt intensief bij de behandeling betrokken. De ergotherapeut zoekt samen met jullie hoe ze u het beste kan begeleiden en instrueren. Ook adviseert de ergotherapeut de mantelzorgers om te voorkomen dat ze overbelast raken. Op www.edomah.nl vindt u meer informatie over het edomah-programma.

Logopedie

Taal- en/of spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van dementie voorkomen.De oorzaak van de dementie bepaalt hoe en waar de hersenen getroffen worden en daarmee welke taal- of spraakstoornissen optreden. Met het voortschrijden van de ziekte krijgt u steeds meer moeite om duidelijk te maken wat u bedoelt en om anderen te begrijpen.

De logopedist neemt indien mogelijk een taal- en spraakonderzoek af en observeert de non-verbale communicatie om de juiste diagnose te stellen. Afhankelijk van de diagnose wordt een logopedische behandeling of adviestraject gestart. In de behandeling zal alles er op gericht zijn om de communicatie tussen u en uw omgeving te optimaliseren.

Slikproblemen

Wanneer u zich (ongemerkt) verslikt waardoor er voedsel in de luchtpijp terechtkomt, is er een kans op een longontsteking. Behandeling kan zich richten op advisering of aanpassingen in bijvoorbeeld houding en voedselconsistentie. Er wordt dan gezocht naar het type voeding wat u nog veilig kan slikken.

Diëtetiek

Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij dementie. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen of dranken niet meer herkent of dat u eten of drinken weigert, omdat u niet meer goed begrijpt hoe u moet eten of drinken.

De diëtist geeft  u aangepaste, praktische dieetadviezen, waarmee u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en een goede voedingstoestand bereikt wordt.

Psychologie

Mantelzorg geven is een zware taak, waarbij u snel uw eigen grenzen over gaat en klachten van overspannenheid en depressieve klachten op de loer kunnen liggen. Wacht niet te lang met het aan de bel trekken, het is heel normaal om hiervoor de steun van een psycholoog in te roepen. Hoe sneller je bij depressieve gevoelens hulp zoekt, hoe sneller vaak ook de behandeling kan verlopen.