15 juni: Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

Geplaatst op: 7 Juni 2024

15 juni staat in het teken van de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling. Helaas blijft het noodzakelijk om hier aandacht voor te vragen.
Ouderenmishandeling is een relatief onbekend maatschappelijk probleem waar nog steeds een taboe op rust. De oudere is vaak geheel of gedeeltelijk afhankelijk van degene die mishandelt. Ouderenmishandeling komt voor in gezins- of familierelaties, maar ook in relaties met beroepskrachten.

Wat kun jij doen bij (vermoedens van) ouderenmishandeling?

  • Sta open voor signalen van ouderenmishandeling. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. Je bent waarschijnlijk niet de eniege die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet. Lees hier meer over de signalen bij een oudere en hier voor de signalen van de pleger.
  • Praat met de betrokkenen. Besef dat ouderenmishandeling vaak het gevolg is van onmacht. Je kunt al helpen door er te zijn voor de betrokkenen of door een luisterend oor te bieden. Lees hier meer over het bespreken van de zorgen
  • Bel Veilig Thuis voor advies. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt samen met jou de situatie en bepaalt met jou wat de volgende stappen kunnen zijn. Als het nodig is kun je een melding doen.