Café Vergeet-me-niet; een mooie plek waar wie vergeet, niet vergeten wordt

Geplaatst op: 17 Mei 2023

Café Vergeet-me-niet, een mooie plek waar wie vergeet, niet vergeten wordt
Iedereen, ook wie een vorm van dementie krijgt, wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Om het ziekteproces te vertragen en problemen thuis te voorkomen/verkleinen is het belangrijk om in een vroeg stadium te starten op een ontmoetingscentrum (OC). Dit zorgt ervoor dat de begeleiders de bezoekers goed leren kennen waardoor zij nog beter persoonsgerichte activiteiten kunnen bieden. Voor (jonge) mensen met dementie kan de stap naar een OC echter groot zijn.

Van Restaurant Misverstand tot Café Vergeet-me-niet
Door het veel bekeken televisieprogramma ‘Restaurant Misverstand’ kwam collega Petra Hulsker, werkzaam bij Ontmoetingscentrum Dock van Delft, op het idee om nieuwe, laagdrempelige activiteiten voor en met jonge mensen met dementie te organiseren. Activiteiten waarbij ontmoeten en gezelligheid voorop staat en waarmee we de drempel voor bezoek aan het ontmoetingscentrum verlagen.

Petra heeft dit idee samen met de bezoekers van het OC uitgewerkt en met hen een ruimte omgedoopt tot ‘Café Vergeet-me-niet’. Het is een unieke ontmoetingsplaats geworden waar zorg is voor elkaar, voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een café dat eveneens ruimte biedt voor bijeenkomsten met buurtbewoners en zorgverleners. Een plek met een ongedwongen en informele sfeer hebben waar mensen met elkaar in verbinding komen. De bezoekers van het OC zorgen er voor de ontvangst, voor hapjes en drankjes en helpen bij het geven van voorlichting over dementie op jonge leeftijd.

Jezelf zijn
Wilma is één van de bezoekers en een kok in hart en nieren. Ze zorgt dagelijks voor een heerlijke soep en maakt regelmatige lekkere hapjes voor de bezoekers. Samen met een aantal andere bezoekers heeft zij meegedacht over Café Vergeet-me-niet. Inmiddels is er in het café een maandelijkse kookclub voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers gestart, een initiatief in samenwerking met Alzheimer DWO en Resto van harte. Daarnaast is er een wekelijkse breiclub actief en worden er dansfeestjes georganiseerd. Ook is er een lunch voor mantelzorgers gehouden, een koffieochtend voor de thuiszorg en staat er de komende tijd nog meer op het program.

Zo is een mooi en bijzonder café ontstaan waar Wilma en andere bezoekers zichzelf kunnen zijn. Een plek waar wie vergeet, niet vergeten wordt.